Пранаяма - Контрол върху дъха, контрол върху ума

 

Забелязвали ли сте, че в повечето случаи, когато сте изненадани от нещо вие задържате дъха си? Това е естествена реакция. Тя може да работи и в обратна посока, т.е. ако можете да контролирате дишането си, вие ще можете да контролирате и ума си. Това е основният принцип, криещ се в „пранаяма“ – техниката за йогийско дишане. Въпреки, че видимо вие се опитвате да постигнете контрол върху дишането си, по същество подсъзнателно се опитвате да постигнете контрол върху вашата прана (виталната, жизнена сила). Прана означава „сила за живот“, а „яма“ – „практика, тренировка“. Така, че Пранаяма е наука за постигане на контрол върху виталната жизнена сила, започвайки от контрол върху дъха.
Дихателната честота при човека е средно около 15-20 вдишвания. Древните йоги са вярвали, че чрез намаляване на дихателната честота може да се удължи живота. Йогите препоръчва вдишването, задържането на дъха и издишването да бъде в съотношение 1:4:2 (за постигане на здравословен живот).
Задържането на дъха се нарича „Кумбака пранаяма“. „Кумбака пранаяма“ помага да се постигне контрол върху дейността на ума  и впоследствие - на сетивата. Редовното практикуване в голяма степен подобрява праничната енергия на индивида. Поради тази причина пранаяма е задължителна преди провеждане на окултни ритуали в индийската традиция.
Редовно практикуващият пранаяма получава такава пранична жизненост (vitality), че може да използва праничната си енергия за оздравителни цели. Ако практикуващия успешно изпълнява пранаяма, той придобива много окултни сидхи (психически способности).
Има различни видове пранаяма: накои са полезни за пречистването на тялото (бастрика), други са полезни за подобряване на жизнеността(vitality), трети – да генерират топлина, има и такива, кито охлаждат тялото (seethal пранаяма) и т.н. Изучаването на тези видове пранаяма трябва да става под ръководството на специалист, защото грешното практикуване може да доведе до нежелани странични ефекти.
Има обаче един определен вид пранаяма, който всеки може да практикува с добри резултати. При него дишането се извършва със редуващи се ноздри. Нарича се Алтернативно дишане или Нади шодхана пранаяма.
Запушете дясната ноздра с десния палец и вдишайте през лявата. В същото време бройте наум: „ 1, Ом; 2, Ом; 3, Ом” докато вдишването приключи без усилие. След това запушете лявата ноздра с безимения пръст на дясната ръка и издишайте през дясната ноздра броейки: „ 1, Ом; 2, Ом; 3, Ом”. Времето на вдишване и издишване трябва да е еднакво. След това вдишайте през дясната ноздра като спазвате бройката по същия начин, издишайте през лявата. Това е един рунд. Практикувайте 5 до 10 рунда. След седмица, ако не изпитвате затруднения, увеличете продължителността на вдишването/издишването с по 1 бройка. Продължете да увеличавате броенето по този начин, докато достигнете до съотношението 10:10. В никакъв случай не насилвайте дъха. След като овладеете този етап може да преминете към следващите по-напреднали етапи от практиката. Практиката трябва да се научи от опитен йога инструктор, за да сте сигурни, че я изпълнявате правилно.
Никога не се насилвайте, когато изпълнявате дихателни практики. Нека практикуването бъде със съзнателен ум и предпазлив ритъм. Ще откриете, че това е много добро упражнение за премахване на стреса.
Практиката на гореспоменатото дишане (пранаяма) подобряват виталността, лекува дихателни болести, подобрява функционирането на белите дробове, подобрява имунитета, премахва стреса.
Докато практикувате може да наблюдавате как успявате все повече и повече да контролирате своя ум. След практиката ще се почуствате енергизирани.
Нека мъдростта на древните индийски пророци ви помогне да водите по-добър и здравословен живот.

 

 

 

НОВО - Йога терапия »

Галерия »

Йога за деца »

Аюрведа »

Древна наука за здраве и дълголетие...

Аюрведичен тест »

Направете си аюрведичен тест за определяне на дошите...

Шивананда Йога »

Система от йога практики, включващи асани, пранаяма, релаксация...

Петте аспекта на Йога »

За да бъдем здрави и щастливи...

За кого е полезна Йога »

С Йога може да се занимава всеки ...

Разлика между Йога и спорта »

Разликата между Йога и спорта...

Йога дишане »

Да дишаш, значи да живееш, и няма живот без дишане...

Как да си повишим имунитета »

Стъпалото е своеобразна карта на...

Жизнената енергия »

Човекът е част от организираната и хармонична Вселена...

Правилното хранене »

Съвети и интересни рецепти...

Важно е да знаете »

Препоръки за Йога практиките...

 

 

Компютърни услуги

ОФИС АСИСТ - нашият ИТ помощник