Киртан

 

ЗА ПЪРВИ ПЪТ В БУРГАС

На 31.08.2011 г.  заповядайте на
УЪРКШОП с първата българска КИРТАН група

THE ART OF KIRTAN

от 19:00ч. до 21:00ч.
зала № 3, Младежки дом, гр. Бургас

 

за контакти:

тел. 0887 70 38 32 - П. Николова

тел. 0886 41 77 77 - Р. Стоянова

e-mail: shanti_ananda@abv.bg

 

КИРТАНЪТ е част от мантра йога или йога на звука. Това е една от най-лесните и същевремено най-силно въздействащите видове йога. Въздейства релаксиращо, хармонизиращо, пречистващо и оздравително на четирите нива - физическо, умствено, емоционално и духовно.   Ето сайтът на първата българска киртан формация http://www.theartofkirtan.com/.

Киртанът е практичен, той дава възможност на всеки - без ограничение от каквото и да е естество, да участва. Изисква се единствено да отворим уста и да оставим сърцето си да пее чрез нея. Благодатна практика, лесна за овладяване под подходящото ръководство.
Ароматът на инсенс или свежи цветя добавя специален нюанс в преживяването на съкровения миг. Можем да пляскаме, въвличайки осезанието, или да използваме въздействието на различни инструменти – тарамбука, каратали... Можем да се потопим медитативно в звука или да танцуваме. Киртанът предполага пълнокръвно преживяване. Несъзнателно включваме дишането в този процес, умът е естествено фокусиран върху звука. Това позволява участниците да се установят във вътрешен покой. Неспокойният ум е умиротворен чрез влиянието на трансценденталния звуков поток. Случването на това е резултат от песенето на мантри – комбинации от думи със специална вибрация, завещани ни от контакта на древните мъдреци с божествения източник.
Благотворното възействие на киртана се изпитва още в началните етапи на запознаване с практиката – веднага усещаме себе си пречистени и освободени. Колкото повече навлизаме в дълбината на звуковата вибрация, толкова по-силно се свързваме с източника на щастие в сърцата си. Определени негативни тенденции постепенно започват да напускат природата ни. Пеенето на киртан дарява изцеление, повдига и облагородява същността ни и кулминира в силно чувство на любов към всички същества.
В днешно време киртанът вдъхновява и йоги, и хора, които не практикуват йога. Кришна Дас, наречен от известно йога издание „Павароти на киртана” и Джей Утал – изключително надарен киртан изпълнител, са едни от най-популярните имена в жанра.
Нов вид киртан излезе на повърхността. Древните светци изпращат зов към нас и ние им отвръщаме със съвременни думи и ритми. Това е всъщност киртанът – извикване на божествено име и отговор. Йога на модерните времена.

 

Статията е предоставена от: http://www.theartofkirtan.com/

 

 

 

НОВО - Йога терапия »

Галерия »

Йога за деца »

Аюрведа »

Древна наука за здраве и дълголетие...

Аюрведичен тест »

Направете си аюрведичен тест за определяне на дошите...

Шивананда Йога »

Система от йога практики, включващи асани, пранаяма, релаксация...

Петте аспекта на Йога »

За да бъдем здрави и щастливи...

За кого е полезна Йога »

С Йога може да се занимава всеки ...

Разлика между Йога и спорта »

Разликата между Йога и спорта...

Йога дишане »

Да дишаш, значи да живееш, и няма живот без дишане...

Как да си повишим имунитета »

Стъпалото е своеобразна карта на...

Жизнената енергия »

Човекът е част от организираната и хармонична Вселена...

Правилното хранене »

Съвети и интересни рецепти...

Важно е да знаете »

Препоръки за Йога практиките...

 

 

Компютърни услуги

ОФИС АСИСТ - нашият ИТ помощник