Видове йога

 

ХАТХА ЙОГА

Хатха йога е клон от Раджа йога. Сричката 'ха' означава слънце или жизнената енергия, праната, а 'тха' луна, символизираща умствената енергия, съзнанието. За да се получи пробуждане на по-висши нива, трябва да има съединение на тези две сили и този процес се нарича Хатха йога, като тя е катализатора, пробуждащ тези две енергии, ръководещи живота.
Основните техники на Хатха йога са асаните, шестте шаткарми (прочистващи и детоксикиращи техники), мудра, бандха и практики за събуждане на праната (пранаяма), които настройват човешката личност и тяло към по-фини нива, хармонизират и прочистват тялото и неговите системи, фокусират ума в подготовка за по-напреднали техники, както и повишават нивото на осъзнаване, а оттам и качеството на съществуване.
Хатха йога е описана в няколко класически древни писания, основните от които са Хатха Йога Прадипика и Геранд Самхита.

 

РАДЖА ЙОГА

Раджа йога е система, описана от древния мъдрец Патанджали като осем-степенна йога или Аштанга йога. Практиките на Раджа йога са създадени с цел да разберем и осъзнаем ума. Първите две степени сe отнасят до усъвършенстване на човешката личност:
- яма (съдържаща 5 кода на самовъздържание);
- нияма (съдържаща 5 форми на самодисциплина);
- асана - постигане на физическо здраве и жизненост чрез изпълнението на йога пози;
- пранаяма (дихателни техники);
- пратияхара - отдръпване на сетивата, овладяване на ума и емоциите, развиване на осъзнаване и концентрация
- дхарана - концентрация;
- дхяна (медитация) - развиване на трансцедентално осъзнаване 
- самадхи (просветление) – осъзнаване на вътрешния Аз, единение с космическия разум;

 

КАРМА ЙОГА

Или Йога на действието е система, която свързва човека с неговият ежедневен живот. Тя цели да се достигне до интеграция, хармония и единение чрез действието. Това е една много подходяща система за модерния, динамично-ориентиран начин на живот. Развива се осъзнаване и се променя отношението към работата, влагаме най-доброто от себе си, не сме привързани към резултата от действието и наблюдаваме реакциите си, като стремежът е към позитивно, спокойно и не-егоистично отношение към света. Карма йога означава всяко наше действие да е освободено от егоистични мотиви, да се прави с отдаденост и непривързаност, като по-този начин пречистваме вътрешната си същност и подобряваме ефективността и качеството на всичко, което правим.

 

КРИЯ ЙОГА

На санскрит думата крия означава действие, проявление или практика. Този система се състои от напреднали йогийски техники, целящи да събудят психичните центрове или чакрите. С този вид йога се занимават хора, които са овладяли техниките на Раджа и Хатха йога.

 

БХАКТИ ЙОГА

Или Пътят на предаността канализира емоциите и чувствата и ги насочва към осъзнаване и реализиране на висшата ни същност. В Бхакти йога основните принципи са вярата и любовта. Мъдреците казват, че това е най-висшита форма на Йога.

 

ГЯНА ЙОГА

Или Пътят на познанието ни учи как да преобразуваме знанието в приложена на практика мъдрост. Литературното значение на думата "гяна" е знание, но в контекста на йога това означава процес на медитативно осъзнаване, водещо до истинското познание. Тук става дума не за интелектуално знание, до което се достига чрез логически умозаключения, а до интуитивно знание, достигнато в моменти на съзрение. Гяна йога е метод на единение чрез интуитивни проблясъци. Тя също може да се определи и като пътеката на вътрешното запитване. Ако то е достатъчно интензивно възниква интуитивното познание. Често се казва, че Гяна йога е най-трудната пътека, но това не е съвсем вярно. Тя е трудна само ако не е подходяща за вас. А ако е–тогава тя ще дойде спонтанно. Но вярно е, че тя е за малцина, тъй като изисква силна воля и непреодолима нужда да се намери отговора. Човек трябва напълно да се вглъби и да изгуби себе си във въпроса, който го вълнува, за да постигне необходимия отговор.

 

 

НОВО - Йога терапия »

Галерия »

Йога за деца »

Аюрведа »

Древна наука за здраве и дълголетие...

Аюрведичен тест »

Направете си аюрведичен тест за определяне на дошите...

Шивананда Йога »

Система от йога практики, включващи асани, пранаяма, релаксация...

Петте аспекта на Йога »

За да бъдем здрави и щастливи...

За кого е полезна Йога »

С Йога може да се занимава всеки ...

Разлика между Йога и спорта »

Разликата между Йога и спорта...

Йога дишане »

Да дишаш, значи да живееш, и няма живот без дишане...

Как да си повишим имунитета »

Стъпалото е своеобразна карта на...

Жизнената енергия »

Човекът е част от организираната и хармонична Вселена...

Правилното хранене »

Съвети и интересни рецепти...

Важно е да знаете »

Препоръки за Йога практиките...

 

 

Компютърни услуги

ОФИС АСИСТ - нашият ИТ помощник